ΨΩΡΙΑΣΗ: Τι Είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τι είναι η Ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική νόσος που πλήττει περισσότερα 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως αυτή την στιγμή. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την ασθένεια αντιμετωπίζουν πολλές ενοχλήσεις, όπως:

  • Φαγούρα
  • Κόκκινο δέρμα
  • Νιφάδες

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική αλλά ο κληρονομικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Στοιχεία δείχνουν ότι εάν και οι δύο γονείς υποφέρουν από αυτή την δερματική ασθένεια, το παιδί έχει 50% πιθανότητα να παρουσιάσει επίσης ψωρίαση.

Στον άνθρωπο, το δέρμα ανανεώνεται συνεχώς με αργό ρυθμό. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος απελευθερώνονται και εμφανίζονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Τα νέα κύτταρα σχηματίζονται κάτω από το στρώμα των παλιών κυττάρων και αναπτύσσονται σταδιακά σε νέο δέρμα.

Σε ένα φυσιολογικό άτομο χρειάζονται περίπου 30 ημέρες για να πραγματοποιηθεί αυτός ο κύκλος πτώσης-ανάπτυξης  των κυττάρων του δέρματος Αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε όλους μας χωρίς να το παρατηρούμε ουσιαστικά.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Στα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, ο κύκλος «πτώση-ανάπτυξη» των κυττάρων του δέρματος, αντί για 30 ημέρες διαρκεί μόλις 6 έως 7 ημέρες. Τα κύτταρα δεν έχουν αρκετό χρόνο για να απελευθερωθούν και να πέσουν από το δέρμα με τον φυσιολογικό ρυθμό που απαιτείται και γι΄αυτό προκαλείται συσσώρευση πλήθους νεκρών κυττάρων στο δέρμα. Αυτή η συνθήκη, δημιουργεί έντονο ερεθισμό και κνησμό, λόγω της φλεγμονής που προκύπτει από τις εγκλωβισμένες νιφάδες νεκρών κυττάρων.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι Ψωρίασης:

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης. Κάθε τύπος χαρακτηρίζεται από την παρουσία ψωρίασης σε ορισμένα σημεία του σώματος.

Ψωρίαση "Vulgaris"

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος ψωρίασης. Σε αυτό το είδος, η ψωρίαση εμφανίζεται κυρίως στους αγκώνες, τα γόνατα και την πλάτη. Τυπικό για αυτόν τον τύπο είναι ότι οι πλάκες των νεκρών κυττάρων εμφανίζονται να είναι συχνά συμμετρικές.

Ψωρίαση "Capitis"

Σε αυτόν τον τύπο ψωρίασης, τα σημεία που παρουσιάζουν αλλοιώσεις είναι κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, γύρω από τη γραμμή των μαλλιών και πίσω από τα αυτιά.

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής προκαλεί πολλές φορές κνησμό, νιφάδες και ερεθισμό. Παρόλο που η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι παρόμοια με το έκζεμα, υπάρχουν πολλές διαφορές:

  • οι πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής είναι τυχαίες και ποικίλουν σε μέγεθος
  • η απολέπιση μπορεί επίσης να εμφανιστεί πιο έντονα σε ορισμένα σημεία και να έχει μεγαλύτερη έκταση
  • με το έκζεμα οι νιφάδες είναι συχνά χαλαρές ενώ με την ψωρίαση συχνά κολλούν στο τριχωτό της κεφαλής

Ψωρίαση "Inversa"

Σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση Inversa, τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται στις πτυχώσεις του σώματος:

  • στις μασχάλες
  • στο εσωτερικό των αγκώνων
  • στην ηβική και βουβωνική χώρα.

Βασικά Ερωτήματα;

Μπορεί η πάθηση του δέρματος να θεραπευτεί;

Δεν υπάρχει θεραπεία/αγωγή που να μπορεί να θεραπεύσει πλήρως την ψωρίαση. Σε όλες τις περιπτώσεις, η θεραπεία της ψωρίασης περιλαμβάνει συνεχή έλεγχο των συμπτωμάτων. Δεδομένου ότι η ψωρίαση εμφανίζεται με πλάκες και νιφάδες στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και επομένως είναι συχνά ορατή, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην αυτοπεποίθησή σας. Ευτυχώς όμως, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον ρυθμό της απολέπισης.

Τι είδους σαμπουάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσω με την Ψωρίαση Capitis στο τριχωτό κεφαλής;

Υπάρχουν πολλά σαμπουάν στην αγορά που έχουν θετική επίδραση σε αυτή την δερματική νόσο. Αυτά τα σαμπουάν περιέχουν, για παράδειγμα, τα συστατικά climbazole, πυριθειόνη ψευδαργύρου ή σαλικυλικό οξύ.

Είναι σημαντικό το μαλακτικό για το τριχωτό μετά το λούσιμο του κεφαλού;

Μετά το λούσιμο του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών είναι σημαντικό να επαναφέρετε την ισορροπία του pH στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μαλακτικό που καταπραΰνει το ευαίσθητο τριχωτό και εξασφαλίζει την σωστή ισορροπία υγρασίας στο δέρμα.

Άλλα Προτεινόμενα Άρθρα