Οι Βασικές πιθανές αιτίες Τριχόπτωσης

Το γνωρίζατε ότι...

Τριχόπτωση σημαίνει ότι υπάρχει διαταραχή του φυσιολογικού κύκλου ζωής της τρίχας.  Συνήθως εκδηλώνεται στο τριχωτό κεφαλής. Οι ενήλικες έχουμε κατά μέσο όρο 130.000-150.000 τρίχες, οι οποίες διανύουν τον κύκλο γέννησης, ανάπτυξης, πτώσης και αναγέννησης. Αν αυτός ο κύκλος διαταραχθεί ή όταν υπάρχει καταστροφή των τριχοθυλακίων, τότε ο ρυθμός της απώλειας γίνεται ταχύτερος και ξεπερνά εκείνον της αναγέννησης. Ποιες οι πιθανές αιτίες τριχόπτωσης;

Η τριχόπτωση είναι ένα καθαρά δερματολογικό ζήτημα.

Είναι μία βασική ένδειξη / σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε κάποια μορφή διαταραχής του οργανισμού που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα πρώτα συμπτώματα τριχόπτωσης, πριν αυτά να μεταβληθούν σε μόνιμη αραίωση (αλωπεκία).

Ας δούμε ποιες είναι οι βασικές πιθανές αιτίες της τριχόπτωσης και των αδύναμων μαλλιών:

1. Ανδρογενής Αλωπεκία

Οι Βασικές πιθανές αιτίες Τριχόπτωσης 1

Η Ανδρογενής Αλωπεκία είναι μια πολύ κοινή μορφή μόνιμης τριχόπτωσης που σχετίζεται με την αντρική φαλάκρα.

Οι άνδρες που έχουν προδιάθεση για την ανδρογενετική αλωπεκία αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους οποιαδήποτε στιγμή μετά την εφηβεία.

Τυπικά η σταδιακή απώλεια των τριχών ξεκινά από την κορυφή της κεφαλής και προχωρά προς τους κροτάφους και με αργό ρυθμό επεκτείνεται. Γενικά, τα μαλλιά στις δύο πλευρές και στο πίσω μέρος του κεφαλιού δεν πέφτουν.

Για πολλές γυναίκες, η ανδρογενής αλωπεκία αρχίζει κατά την εμμηνόπαυση.

2. Γυροειδής Αλωπεκία

Οι Βασικές πιθανές αιτίες Τριχόπτωσης 2
Οι Βασικές πιθανές αιτίες Τριχόπτωσης 3

Η Γυροειδής αλωπεκία προκαλεί αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να επηρεάσει όλες τις περιοχές που καλύπτονται από τρίχες στο δέρμα, όπως οι γενειάδες, οι ηβικές περιοχές και οι περιοχές των φρυδιών.

Οι αποψιλωτικές πλάκες συνήθως αρχίζουν με ταχεία απώλεια τρίχας σε διακριτές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής που μερικές φορές εξελίσσεται σε φαλάκρα ή ακόμη και σε απώλεια τριχών του σώματος. Το χαρακτηριστικό της Γυροειδούς αλωπεκίας είναι οι τρίχες πλησίον της πάσχουσας περιοχής να είναι λεπτές και μοιάζουν με “θαυμαστικό”, καθώς λεπταίνουν περισσότερο κοντά στη ρίζα τους.

Η Γυροειδής αλωπεκία επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και, πολύ συχνά, τα παιδιά και τους νέους. Φαίνεται ότι προκαλείται από έναν αυτοάνοσο μηχανισμό, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στους θύλακες των τριχών γιατί τους θεωρεί ξένο σώμα και λανθασμένα τους “πολεμά” και διαταράσσει τον κανονικό σχηματισμό τριχών. Οι περιοχές γυροειδούς αλωπεκίας συσχετίζονται μερικές φορές με αλλεργικές διαταραχές, ασθένεια του θυρεοειδούς, λεύκη, λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ελκώδη κολίτιδα και άλλες καταστάσεις και ορισμένες μορφές μπορεί να κληρονομούνται. Τα μαλλιά μπορεί μερικές φορές να ξαναβγούν μέσα σε ένα χρόνο χωρίς θεραπεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος απώλειας τρίχας, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να ξαναγεννηθούν τα μαλλιά.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

3. Άλλες αιτίες τριχόπτωσης

Οι Βασικές πιθανές αιτίες Τριχόπτωσης 4

Αλλες συχνές αιτίες απώλειας τριχών είναι το ψυχολογικό τραύμα, κάποια πιθανό σοκ, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, η κληρονομικότητα, η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες και η γήρανση.

4. Απώλεια τριχών κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται να ξεκινήσετε τη χρήση των προϊότνων MEDICEUTICALS® από τη φάση της  χημειοθεραπείας. Μπορείτε ποιοα δήποτε στιγμή να συμβουλευτείτε έναν εκπρόσωπο της Mediceuticals ή κάποιο κέντρο περούκας για λάβετε προσωπική καθοδήγηση.

Οι Βασικές πιθανές αιτίες Τριχόπτωσης 5

Χημειοθεραπεία

Ανάλογα με τον τύπο της χημειοθεραπείας (κυτταροστατική) ενδέχεται να έχουμε απώλεια μαλλιών, χωρίς όμως να είναι σίγουρο σύμπτωμα για όλους.

Η τριχόπτωση εμφανίζεται συνήθως σε δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη θεραπεία. Το Φαρμακευτικό σχήμα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας επηρεάζει όλα τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζονται και τα υγιή κύτταρα. Μαζί με τον μυελό των οστών, τα μαλλιά είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι ιστοί στο σώμα ενώ  τα θυλάκια της τρίχας προσλαμβάνουν τις τοξίνες των φαρμάκων και δεν είναι πλέον σε θέση να παράγουν νέες τρίχες. Αυτό προκαλεί την απώλεια μαλλιών.

Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας το τριχωτό της κεφαλής είναι πιο ευαίσθητο στις εξωτερικές συνθήκες, όπως το κρύο και η ζέστη. Επιπλέον, το τριχωτό της κεφαλής γίνεται ξηρότερο και πιο αδύναμο.

Η απώλεια μαλλιών λόγω της χημειοθεραπείας είναι προσωρινή, μετά τη θεραπεία χρειάζονται αρκετές εβδομάδες προτού αρχίσουν να παράγονται και πάλι.

Το θυλάκιο της τρίχας χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει πριν να παράξει νέα υγιή μαλλιά. Τα μαλλιά θα είναι αρχικά λεπτότερα και διαφορετικά στη δομή. Για παράδειγμα, κάποιος με σγουρά μαλλιά μπορεί να εμφανίσει ίσια μαλλιά και το αντίστροφο.

Ορισμένες κατευθύνσεις:

  • Πάρτε την περούκα σας από ένα διαπιστευμένο ειδικό κέντρο, κατάλληλο για να σας παρέχει γενικές αλλά και προσωπικές συμβουλές
  • Φροντίστε καθημερινά το τριχωτό της κεφαλής με τα κατάλληλα προϊόντα
  • Χρησιμοποιήστε μια θήκη μαξιλαριού από μετάξι ή σατέν κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας
  • Προσέξτε το ηλιακό φως γιατί η χημειοθεραπεία προκαλεί μεγάλη ευαισθησία του τριχωτού κεφαλής στην ακτινοβολία 
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ & ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ

Άλλα Προτεινόμενα Άρθρα